Röjigt, finstämt, vackert och galet
Göteborgs främsta folk- och världsmusikklubb!
Sju onsdagskvällar sommaren 2012 bjöd Klubb Ankaret på fantastiska svenska och internationella musiker spelandes flamenco, rebetika, amerikansk folkmusik, klezmer, balkanmusik och nordisk folkmusik på den mysiga lilla båten S/S Marieholm i Göteborg. Klubben fortsatte sedan till hösten och småningom bildade vi Ankaret Kulturförening som sedan fortsatt att arrangera konserter varje månad i Göteborg! Klubb Ankaret har blivit en etablerad klubb i Göteborg och håller numera till på flera olika scener. Därtill anordnas jamsessions med olika folkmusikteman.
NÅGRA AV DE FÖRSTA PROGRAMEN!
P R O G R A M V Å R E N 2 0 1 3
23/1
+ Gäster från USA (TBA 11/1)
Ytterligare klubbar: 13/2, 13/3, 10/4 och 8/15 med reservation för eventuella ändringar!
Mer info kommer!
P R O G R A M H Ö S T E N 2 0 1 2
10/10
Sofie Livebrant med vänner
7/11
Botswana Roots
De Kokán (Kubansk Timbamusik)
21/11
Jonathan & Livet
LecheBurre
5/12
Adam & Emil (flamenco)
Indiefolktrion
På scen ca 19.00 OBS! Ny tid!!
Entré: 80 kr (+ frivillig "musikerdricks")
Boka bord: 031-10 59 65 (Bra mat!)
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
KLUBB ANKARET FÅR EGEN HEMSIDA!!!
Snart kommer vi att finnas på www.klubbankaret.se
Tillsvidare kan du hålla dig uppdaterad här eller besöka oss på Facebook.
Eller ANMÄL DIG TILL NYHETSBREVET! så får du mejl när det är något på G!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
HÖSTEN 2012
10 oktober: SOFIE LIVEBRANT
Emelie Dickinson som poetisk americana med en av landets starkaste röster
Dans, konst, poesi och litteratur är Sofie Livebrants livselixir. Hon tonsätter det rum som är mellan människor och det som är bakom orden och vill bli kallad "kompostör". Hon menar att musiken "komposteras" i henne, hon hör musik som går in i henne och som sen blir till ny musik, nya blommor. Hon ser sig som en länk i en lång kedja av sångare o kompositörer som fångar "tidens sjungande" och hon har tonsatt texter av Dan Anderson, Emily Dickinson, Sylvia Plath, Charles Baudelaire och många andra...
Under flera år har Sofie levt med och fördjupat sig i Emily Dickinsons dikter. Nu kan resultatet avnjutas i en uppsluppen, allvarsam och svängig konsert med Sofies personliga tolkningar av en av världslitteraturens största poeter! Dessutom musiceras texter av Jeanette Winterson och av Sofie själv.
Livebrant har köpt en oexploaterad liten bit land bredvid Gillian Welch och gödslat den med folkmusikfioler, poesi och blues. Det som från början tycks ofokuserat växer med varje lyssning till en formsäker debut med en helt egen ton där Johnny Cash samsas med Joni Mitchell.
— (Dan Backman SvD)
Sofie Livebrant – sång, gitarr
Lisa Eriksson – accordion
Johannes Lundberg – bas
Filip Jers – munspel
Mer info:
www.sofielivebrant.com
7 november: Botswana Roots
Folkmusik från Botswana med några av landest mest framstående folkmusiker
Botswana Roots utgörs av fyra unga prisbelönta musiker från olika delar av Botswana som alla representerar den traditionella folkmusiken och de traditionella instrumenten i Botswana. Dessa artister har alla varit finalister i den årliga President Competition i Gaborone och är, var och en, förebilder för den unga generationens musikanter.
I samarbete med Kultur i Väst har nu Klubb Ankaret det stora nöjet att hysa dessa fantastiska musiker!
Kopano Mantswe – djembe
Kemoitsisamang Makasu – segaba (ensträngad "fiol")
Ntsoane Ramontsho – segaba
Solly Sebotso – gitarr
Läs mer om projektet med Kultur i Väst:
http://www.kulturivast.se/musik/blogg/ett-naturligt-svang-rapport-fran-botswana
7 november: De Á Kokán
En explosiv trio har tagit plats på göteborgs salsahimmel
Havanna, Guantánamo och Masthugget möts och med Alexis Junco i spetsen seglar de ut på ett hav av kubanska rytmer i egen tappning. DE A KOKÁN sjunger om Kärleken, Orula och Havanna och namnet betyder ' från hjärtat' på yoruba.
Alexis Junco Organes (cu) - bas, sång
Johanna Nordström (se) - piano, kör
Rubens Millet Herrera (cu) - slagverk, kör
21 november: Livet & Jonathan
Östeuropa möter Latinamerika i filmiska tongångar.
Två musiker med världen i sina händer.
Livet Nord – violin
Jonathan Larsson – dragspel
21 november: LecheBurre
Latinflow!
Mer info: www.lecheburre.se
ARTISTER SOMMAREN 2012
18 juli: MARIANNE HOLMBOE & EMIL PERNBLAD
Flamenco – sång och gitarr med två av landets främsta inom genren!
Marianne och Emil tar avstamp i den traditionella flamencon och formar ett levande, starkt sceniskt uttryck och ett finlirigt och virtuost samspel med sin kontrastrika musik. De har har arbetat tillsammans sedan 2008 och byggt upp en repertoar omfattande många olika stilar inom genren; från de äldsta Tonás – sångerna med sin djupa smärta, via de rytmiskt fria gruvsångerna, själfulla soleares, festliga, fartfyllda tangos och bulerías till moderna svängiga rumbas.
Emil Pernblad – gitarr, har bott i Spanien och studerat flamenco och flamencogitarr under många år och senare även arbetat där med dansare och sångare som Pastora Galván, Felipe Mato, Soraya Clavijo, El Bartolo, Antonio Saavedra, Joselito Anillo och många fler. Idag spelar han allt från svensk visa, arabisk, latinamerikansk, keltisk och rysk musik, till medeltida musik på luta, dock alltid med tonvikt på flamencon.
Marianne Holmboe – sång, har precis kommit hem från sin andra studievistelse I Sevilla, där hon studerat vid Fundación Cristina Heeren de Arte Flamenco, bland de lärare som mest inspirerat henne märks Arcangel och Rocío Márquez. Marianne har sedan femton år tillbaka sjungit orientalisk musik i grupperna Sumer och Cabarét Oriental. Även hon har en bakgrund från en mängd skilda musikstilar och släppte 2007 CD´n "Med munnen full av jord" I eget namn.
www.marianneholmboe.com
www.emilpernblad.com
www.myspace.com/marianneemil
25 juli: JORGE ALCAIDE
Jorge Alcaide har profilerat sig som en musikalisk rebell i sin ovilja att följa någon tradition.
Jorge är en musikalisk rebell, en mångfacetterad kompositör, musiker och sångare, född i Chile, som genom åren har synts och hörts i grupperna Cerro Esperanza Band, Quartango och just nu skivaktuella "latin-flow"-gruppen LecheBurre. Han har, ständigt nyfiken, varit i fart med olika projekt där han provar på nya smaker och hittar nya roller. Från berimbau-spel till nyopera. De senaste åren har främst ägnats åt teatermusik, olika projekt för barn och unga och LecheBurre. Med sin musik, sin röst och sina olika instrument skapar Jorge nya musikaliska vävnader där poesi och musik interagerar.
Han har ständigt nyfiken varit i fart med olika projekt där han provar på nya smaker och hittar nya roller. Från berimbau-spel till nyopera. Senaste åren har inriktningen varit teatermusik, projekt för barn och unga och bandet LecheBurre. Med hans musik, hans röst och olika instrument kommer Jorge att visa nya musikaliska vävnader där poesi och musik interagerar.
"...klassiske gitarristen, sångaren på spanska och svenska, låtskrivaren och teatermusikern Jorge Alcaide, vars kulturella energitillskott är ett bevis på vilka skatter de nya svenskarna tullfritt har smugglat som gåvor till vårt land. Efter etapperna Quarttango, Amanda och Backa teater har han samlat sju likasinnade musiker i gruppen Cerro Esperanza Band, döpt efter Hoppets berg vid Chiles kust; när de släpper loss i kärlekssångerna "Om" och "Nattiné" finns väl ingen av kvinna född som inte rycks med och som inte hejdas av slutraden: "Nu får jag en sömnlös natt och du en sång"
– Carl-Gunnar Åhlén, SvD
Jorge Alcaide – sång och gitarr mm
www.jorge-alcaide.com
1 augusti: GOODLAND TRIO
Finlirigt, bedårande och skönt sommarsväng – en lisa för själen!
I Goodland, en plats beläget någonstans mellan Bohuslän, Småland och Uppland, möttes de tre musikerna Hanna Wiskari Griffiths, Jonathan Larsson och Oskar Reuter. Ljuv musik, med rötter starkt förankrade i nordisk folkmusik, uppstod och i augusti 2011 släppte gruppen sitt debutalbum "Goodland Trio" på Kakafon Records.
På sopransax, dragspel och gitarr spelas polskor och valser i stundtals traditionella arrangemang, men även med starka influenser från pop och improvisationsmusik. Goodland trio är en ung grupp som innefattar en bred och mångsidig kompetens inom svensk folk-och världsmusik. Medlemmarna har, var och en på sitt håll, fördjupat sig i svensk fioltradition vilket tydligt präglar gruppens låtskrivande och sound. Musiken kan beskrivas som ljus, lekfull och tillgänglig men också eftertänksam och dynamisk!
Hanna Wiskari Griffiths – Saxofon
Jonathan Larsson – Dragspel
Oskar Reuter – 12-strängad gitarr
www.goodlandtrio.com
8 augusti: BRITTANY & LAUREN
Amerikansk folkduo med grove, bluegrass och country på hög nivå!
Brittany Haas spelar vanligtvis fiol och banjo i alternativfolkgruppen Crooked Still, men nu kommer hon till Sverige i duo tillsammans med fiolspelaren Lauren Rioux, som annars ingår i gruppen Darol Anger's Republic of Strings. Deras gemensamma intresse kretsar kring Appalachian mountain music – den fiol-, dulcimer- och banjobaserade folkmusiktradition som bland annat gett upphov till bluegrass och country.
Med mycket "groove" och känsla i samspel och stämsång smittar de alltid publiken med sin spelglädje.
Brittany Haas – fiol, sång
Lauren Rioux – fiol, sång
www.laurenandbrittanymusic.com
15 augusti: LARISA LJUNGKRONA
Flyhänt och förföriskt vackert!
Larisa Ljungkrona kommer från Göteborg och spelar accordeon. Med sitt dynamiska spelsätt och sin täta, filmiska musik trollbinder hon åhörarna. Hennes egenskrivna material blandas med traditionell och nykomponerad folkmusik och influenserna sträcker sig från Skottland över Sverige och ner i Europa.
Larisa Ljungkrona – accordeon
22 augusti: GADJOS
Virtuost och ruskigt svängigt!
Skandinaviens antagligen mest rutinerade balkanmusiker satte ihop GADJOS sommaren 2011 genom två veckors gatuspelande på Warschauer Brücke i Berlin, ett musikaliskt träningsläger som formade bandets sound. Hårda beats från klubbvärlden, ännu hårdare jazz, och starka influenser från den romska Tallava-musiken i Albanien, Kosovo, Serbien, Makedonien och Bulgarien. Den klassiska balkan-blåsorkestern har i Gadjos bantats ner till sax, trumpet, tuba och två slagverkare. Det de eventuellt förlorar i ljudvolym vinner de tillbaka i flexibilitet och ett tajt sound. De har under det senaste året gjort ett antal framgångsrika klubbspelningar i Skandinavien och Tyskland. Gadjos släpper sin första EP i juni, men redan nu finns ett par videos att njuta av på deras blogg. I sommar kommer de åter att höras live på gatorna i Berlin, liksom i deras hemstad Göteborg.
Ruhi Erdogan - Trumpet
Otis Sandsjö - Saxofon
Jonatan Ahlbom - Tuba
Hjalmar Lindskog - Trummor
Ferhat Deniz Fors - Slagverk
29 augusti: LIVET OCH JONATHAN
Östeuropa möter Latinamerika i filmiska tongångar.
Två musiker med världen i sina händer.
Mer info kommer snart.
Livet Nord – violin
Jonathan Larsson – dragspel
18 juli: DONYA
Nyskapande arabisk dans och musik i ett improviserat samspel
Gruppen Donya består av dansarna Liv Bengtsson och Martina von Schwerin, oftast tillsammans med två eller flera musiker. På Klubb Ankarets premiärkväll är det Dyar Jalal och Ferhat Deniz Fors som medverkar på arabiskt slagverk och neyflöjt.
Donya är en nyskapande grupp som utifrån arabisk dans- och musiktradition utforskar gränslandet mellan folkligt, sceniskt, traditionellt och modernt. Detta gör de på ett konstnärligt och lekfullt sätt, där närvaron och samspelet mellan dansare, musiker och publik skapar magi.
Martina von Schwerin – dans
Liv Bengtsson – dans
Dyar Jalal – arabiskt slagverk
Ferhat Deniz Fors – arabiskt slagverk och neyflöjt
www.myspace.com/dansduondonya
25 juli: SEPTENTRIO
Förstklassiga spelmän från Sverige, Finland och Belgien möts i nordisk folkmusiktradition.
En alldeles unik sammansatt trio från tre nationer förenade i den nordiska spelmanstraditionen. Belgiska Leonor Palazzo är cellist med barock- och svensk spelmansmusik som specialitet. Från Finland kommer den virtuosa accordionisten Hannu Kella. Han är känd från flitigt turnerande Tsuumi Sound System, här i möte med Hans Kennemark på fiol, en av Sveriges främsta folkmusiker.
Leonor Palazzo – cello
Hannu Kella – accordion
Hans Kennemark – fiol
1 augusti: SIVERT SKAVLAN
Nordisk folkmusik på klarinett och loopar med en ung norsk fantast!
Sivert Skavlan spelar nordisk folkmusik på klarinett och loopstation. Han hämtar inspiration från andra folkmusikstilar, moderna musikelektronik och sin bakgrund inom jazz, för att finna nya vägar i det traditionella uttrycket.
Sivert Skavlan – klarinett, vokal, looping"
http://soundcloud.com/sivertskavlan
8 augusti: KAJA
Kammarfolk med östeuropeiska rötter, virtuost och hänförande!
Sedan 2005 har Kaja skapat musik som bottnar i klezmer och annan östeuropeisk folkmusik. Kaja bryter de ny mark där levande folkmusiktradition och invention samverkar. Klezmerskalor och balkansväng mixas med filmisk konstmusik, tango, baktakt, svensk folkton, fransk vals, jazz och improvisation. Sound och arrangemang präglas tydligt av medlemmarnas personliga spelstilar.
"Kaja har arrangerat sin gränsfria musik på ett ytterst raffinerat sätt, där mustiga och sublima uttryck hittar varandra i en hela tiden växlande och sugande rytmik.../...Där finns en nerv och magi som får varje nummer att växa till en slags värld av möjligheter som de verkligen använder sig av i sitt djärva komponerande."
– Gunder Wåhlberg/ Lira #4 2010-09
Livet Nord – violin och viola
Camilla Åström – dragspel och piano
Daniel Wejdin – kontrabas
www.kajatrio.se
15 augusti: PIREUS
Äkta rebetiko direkt från 50-talets Grekland!
Kvartetten Pireus spelar grekisk storstadsmusik, rebetika, precis som det lät 1950 med stämsång och stränginstrument. Rebetikan formades under förra seklets tidiga decenier och skulle kunna ses som Greklands svar på flamenco, tango, blues eller fado. Folkets musik. Gruppen skiljer på Pireusrebetika - dvs den inhemska grekiska musiken i greklands större städer och Smirnarebetika - den musik som de grekiska flyktingarna förde med sig från Ismir i Turkiet 1922.
Maria Stellas - sång, slagverk och baglamas
Robert Fölsch - sång, bouzouki och baglama
Niklas Benetos - sång, bouzouki och baglamas
Jakob Brandqvist - sång och gitarr
www.pireus.info
GADJOS spelar som enda band denna kväll!
29 augusti: NAVARRA
Nya fönster till svensk folkmusik – modigt medryckande och röjigt!
Navarra startade år 2009 i Göteborg med Arvids och Sofias ambition att göra ett projekt tillsammans, och siktet ställdes snabbt in på att skriva ny musik och nya texter. Inspirationen kom från många håll, men hade tyngdpunkt i nordisk folkmusik. Ambitionen var att göra musik som både skulle vara ösig och ömsint, komplex och enkel. Språket skulle vara svenska. Efter ett par experiment med sättning föll allt på plats när Erika och Calle kom med i bandet, och Navarra fick sin nuvarande form. Efter ett lyriskt mottagande på festivalen Midvinterton höjdes ambitionsnivån och mejl med noter och texter började skickas fram och tillbaka, vilket vilket resulterade i materialet som finns på första fullängdaren utgiven på Kakafon Records. Navarras musik har letat sig in hjärtat hos en bred publik, folkmusikrävar såväl som de som aldrig hört en polska.
Sofia Bergström – sång
Arvid Kästel – piano
Erika Risinger – fiol
Carl-Johan Groth – slagverk